Один з найкрасивіших храмів Черкащини відзначив головне престольне свято

Четвер, 14.10.2021 14:19

Свято-Покровський храм міста Сміла, архітектура якого вважається однією з найкрасивіших на Черкащині, сьогодні відзначає своє головне престольне свято — Покров Пресвятої Богородиці. З благословення Високопреосвященнішого митрополита Черкаського і Канівського Феодосія сюди прибув Високопреосвященний Іоанн, архієпископ Золотоніський, вікарій Черкаської єпархії.

Владика очолив Божественну літургію, по завершенні якої відбувся хресний хід довкола храму та молебень до Пресвятої Богородиці. Владиці співслужили клірики Смілянського благочиння на чолі з протоієреєм Петром Дмитруком.

За літургією була виголошена молитва за мир в Україні.

Владика Іоанн привітав парафіян із сьогоднішнім радісним святом, яке споконвіку користувалося особливою пошаною і відзначалося піднесено.

Наша історична довідка:
Нинішній Покровський собору Смілі, що височить на березі річки Тясмин, був побудований на місці дерев’яної церкви, яка стояла там з XVIII століття і встигла трохи застаріти. Собор мав бути виконаний у візантійському архітектурному стилі, з безліччю колон. Таким він і вийшов: з великим шатроподобним куполом і чотирма куполами-дзвіницями. Його зведення відбувалося за проектом петербурзького храму, який був знесений на початку минулого століття, а його “побратим” в Смілі благополучно стоїть досі.
Будівництво храму розпочалося в 1859 році з каменю. Профінансував цей проект відомий підприємець і меценат царської доби граф Олексій Олексійович Бобринський, який приїхав в селище ще двадцять років тому і займався зведенням цукрового і пивоварного заводів. Ця людина набагато поліпшила економічні справи в краї і він же, будучи віруючим, не міг не помітити, в якому занедбаному стані знаходилася стара Свято-Покровська церква. Тому взявся за створення нової. Оскільки граф особисто був в Петербурзі і служив в лейб-гвардійському кірасирському полку, він багато разів бачив Благовіщенську церкву і неодноразово там бував. Тому Бобринський висунув пропозицію побудувати собор в Смілі за образом і подобою петербурзької святині, збільшивши її розмір. Відтоді Свято-Покровський собор стоїть вже понад півтора століття на радість людям.

Прес-служба Черкаської єпархії

Кількість переглядів: 120