Архієпископ Феодосій відвідав Смілянське благочиння і очолив перше архієрейське богослужіння у храмі з понад 60-річною історією

Неділя, 23.05.2021 21:16

23 травня 2021 року Високопреосвященніший архієпископ Черкаський і Канівський прибув з архіпастирським візитом до Свято-Миколаївського храму у с. Балаклея, що на Смілянщині. Тут вперше за всю історію цього храму – а цьогоріч йому виповнюється 67 років – владика очолив Божественну літургію архієрейським чином.


За спогадами старожилів, старовинний храм на честь святителя і чудотворця Миколая, побудований ще у ХІХ столітті, був закритий атеїстами у 30-ті роки минулого століття. Під час німецької окупації у ньому знову розпочалися богослужіння, однак невдовзі після війни там був розташований сільський клуб, який з часом став ні до чого непридатним.
За наполегливими проханнями місцевої православної громади богослужіння з 1954 року було дозволено звершувати: на той час парафія мала у своєму розпорядженні хату, яку віддала місцева благочестива жителька. Згодом її вдалося перебудувати під церкву, яка існує дотепер, в ній збереглися святі ікони зі старого храму та навіть зі Свято-Успенського Виноградівського печерного монастиря. Останні 30 років її незмінним настоятелем є протоієрей Андрій Парахін. Пастир користується повагою і заслуженим авторитетом серед парафіян і всіх селян. Разом з церковною громадою він взявся за відбудову нового храму на тому місці, де колись стояв: поруч з ним нині знаходиться братська могила воїнів, котрі загинули під час визволення Балаклеї.

За сумлінну багаторічну працю і ревне пастирське служіння архієпископ Феодосій відзначив отця Андрія правом носіння священицької митри. Владика зазначив, що ця висока нагорода вручається лише з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви. Щоби нагородити протоієрея Андрія Парахіна цією високою ієрархічною нагородою, перед Митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм клопотав ще спочилий митрополит Черкаський в Канівський Софроній та получив це благословення. Однак через тривалу хворобу та кончину він так і не встиг вручити нагороду священнику. Відтак виконати цю почесну місію припало вже архієпископу Феодосію.

По завершенні Божественної літургії владика Феодосій виголосив проповідь на тему сьогоднішнього євангельського читання Неділі про розслабленого.

Відбулася також хресна хода довкола Свято-Миколаївського храму з читанням Євангелія та кропленням свяченою водою вірних.

Прес-служба Черкаської єпархії

Кількість переглядів: 37