«Пресвята Богородиця до нас набагато ближче, аніж нам часто здається…»

Вівторок, 22.09.2020 11:01

Цього свята немає в офіційному церковному календарі: воно живе у вдячній народній пам’яті, щороку збираючи велику кількість людей біля джерела Пресвятої Богородиці, що сховане і лісовому урочищі поблизу села Буда-Макіївка на Смілянщині. Воно уславлене багатьма дивами й народними легендами, відомим ще з XVIII-го століття. Сама ж ця дивна подія, за переданням, сталася значно раніше. Подібні дива в історії Церкви непоодинокі. Лабораторними дослідженнями доведено унікальні властивості, склад кришталево чистої води, що б’ється у глибині яру. Люди ж свідчать про те, що вона є насправді святою, бо допомагає у хворобах, різноманітних тілесних і духовних немощах: доказом тому є численні факти.

За сталою традицією організовані молитовні заходи тут відбуваються у 10-ту п’ятницю після Великодня. Звершуються Божественна літургія та водосвятний молебень.

Останніми роками це заповітне місце набуло завершеного та естетичного вигляду: побудовано капличку, охайну криницю, звідки можна черпати воду, встановлено хреста, розчищено дорогу від села. Усе це є заслугою священиків, які служили настоятелями Свято-Михайлівського храму у Буда-Макіївці. Тепер про це дбає ієромонах Михаїл (Мірошничено), який обслуговує парафію.

Десятки місцевих жителів і гостей поспішають до цього урочища, щоби разом помолитися й просити від нашої Небесної Заступниці благодатної допомоги.

– Божа Матір часто з’являлася саме там, де серця людей були сповнені святою вірою, а самі люди потребували небесної допомоги, — говорить благочинний Смілянського округу протоієрей Петро Дмитрук, який очолює щорічні богослужіння у капличці.

– Пресвята Богородиця до нас набагато ближче, аніж нам часто здається, – додає протоієрей Олексій Лукаш, який розпочинав своє священицьке служіння саме в цих селах: Будо-Макіївці та Макіївці. – Люди їздять у пошуках святих місць, відмічених особливою благодаттю Пресвятої Богородиці, тоді як подібні місця є поруч з нами, зокрема ця легендарна криниця, де, за переданням, чудесним чином з’явився образ Божої Матері, де благочестиві люди були свідками Її присутності. Невипадково за вірою людей і милістю Божою ця вода залишається цілющою, за що ми повинні дякувати Богові та Його Пречистій Матері.

Кількість переглядів: 19